Pe fondul operațiunilor militare rusești în curs de desfășurare în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat, vineri, că Moscova va trebui să răspundă și vor fi repercusiuni militare și politice grave, dacă Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO.
„Toate statele membre ale OSCE, în calitatea lor națională, inclusiv Finlanda și Suedia, au reafirmat principiul că securitatea unei țări nu poate fi construită în detrimentul securității altora.
În mod evident, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, după cum bine înțelegeți, ar avea consecințe militare și politice grave, ceea ce ar necesita ca țara noastră să ia măsuri de răspuns”, a declarat Zakharova în cadrul unui briefing, potrivit Eurasian Times.
?#Zakharova: We regard the Finnish government’s commitment to a military non-alignment policy as an important factor in ensuring security and stability in northern Europe.
☝️Finland’s accession to @NATO would have serious military and political repercussions. pic.twitter.com/eCY5oG23rL
— MFA Russia ?? (@mfa_russia) February 25, 2022
Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a invitat Suedia și Finlanda să participe vineri la un summit virtual al NATO privind situația din Ucraina și din jurul acesteia. În aceeași zi, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că Finlanda va fi pregătită să se alăture NATO „dacă problema securității naționale va deveni acută”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat anterior că Ucraina ar putea obține arme nucleare tactice, deoarece are mai multe capacități decât Iranul și Coreea de Nord. El a amintit dorința Kievului de a deveni din nou putere nucleară.
„Este destul de periculos din mai multe motive. În primul rând, în timpul mai multor ani de putere sovietică și de apartenență la Uniunea Sovietică, în Ucraina au fost construite capacitățile de a crea astfel de arme, nu doar arme, ci și lansatoarele lor”, a declarat Shoigu la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.
Considerăm că angajamentul guvernului finlandez față de o politică de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei.